Chodci a vodiči dbajte na bezpečnosť iných aj svoju

26.10.2013 Prešov

Streda 16.10.2013, zrážku s osobným autom na Ulici Slovenského odboja v Poprade neprežil 84 ročný chodec. Utorok 22.10.2013, zrážku s osobným autom na ceste medzi obcami Miňovce a Turany n/Ondavou v stropkovskom okrese neprežil 35 ročný chodec. A nakoniec štvrtok 24.10.2013, zrážku s osobným autom neprežila 41 ročná chodkyňa. K všetkým trom dopravným nehodám došlo za zníženej viditeľnosti a to v čase keď bola tma.

Celkovo od začiatku roka až k dnešnému dňu (25.10.2013) evidujeme na cestách Prešovského kraja 11 usmrtených chodcov, čo predstavuje až jednu tretinu z celkového počtu usmrtených osôb (33) pri dopravných nehodách v Prešovskom kraji. Vzhľadom na nepriaznivý vývoj situácie pri počte usmrtených chodcov sa polícia v Prešovskom kraji viac zamerá v nasledujúcich dňoch práve na túto skupinu účastníkov cestnej premávky, resp. na všetkých nemotorových účastníkov. A to aj vzhľadom k tomu, že sa blíži Sviatok všetkých svätých, kedy bude na cestách zvýšený pohyb motorových vozidiel a zároveň aj chodcov.
Už včera (24.10.2013) v popoludňajších hodinách bola vykonaná celoslovenská akcia zameraná na nemotorových účastníkov cestnej premávky a používanie reflexných prvkov. V pondelok (28.10.2013) a v stredu (30.10.2013) vykonajú policajti na území Prešovského kraja ďalšie dve akcie s rovnakým zameraním. Akcie sa uskutočnia v popoludňajších až večerných hodinách, pričom počas stredajšej akcie budú policajti rozdávať chodcom reflexné prvky. V ďalších dňoch bude polícia vo zvýšenej miere dohliadať na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky a to hlavne v blízkosti cintorínov a hlavných cestných ťahov, kde je predpoklad zvýšeného pohybu chodcov a áut.

Zároveň pripájame niekoľko rád, ako predchádzať zbytočným tragickým dopravným nehodám. Stačí len dodržiavať všeobecne známe pravidlá cestnej premávky, a to tak zo strany vodičov motorových vozidiel ako aj zo strany chodcov. Nezabúdať na to, že v cestnej premávke máme okrem svojich práv predovšetkým povinnosti! Povinnosti voči sebe i voči druhým. A len ak ich budeme všetci vzájomne dodržiavať a správať sa k sebe navzájom ohľaduplne, môžeme sa priblížiť k stavu, keď náš pohyb po ceste či chodníku bude bezpečný. Tomu je potrebné a najmä v týchto jesenných dňoch, u vodičov – prispôsobiť rýchlosť svojej jazdy a zvýšiť pozornosť a obozretnosť za volantom, u chodcov – dbať na svoju vlastnú bezpečnosť pri prechádzaní cez cestu a v čase zníženej viditeľnosti sa dostupným spôsobom zviditeľniť! Chodci si musia uvedomiť, že v každom prípade zrážky s vozidlom sú to oni, čo vzhľadom na vzniknuté následky ťahajú za kratší koniec, bez ohľadu na to, kto nehodu zavinil.
 
mjr. Mgr. Daniel Džobanik
Oddelenie komunikácie a prevencie
 
 

Vyberte región